I högtalarna just nu


Fånge i hundpalatset

Fick två böcker av Martina Haag i julklapp av älsklingen och som jag gillar hennes böcker! Fru Haag har verkligen förmågan att sätta ord på sånt som jag tror många av oss "Svenssons" upplever i vardagen, fast på ett lite tillspetsat och väldigt väldigt roligt sätt. Jag har ju själv inga barn, men jag kan tänka mig att många småbarnsföräldrar känner igen sig i det fru Haag skriver... Tokroligt! Det enda negativa med böckerna är att de tar slut på tok för fort.

Hittade en text i senaste boken "Fånge i hundpalatset" som verkligen träffade mig mitt i prick. Tänk att det finns fler än jag med uruselt kom-ihåg! (säkert alldeles väldigt fel att kopiera texter såhär, men det bjussar jag på...)

"När jag kliver av tunnelbanan går jag snabbt igenom i huvudet de viktigaste händelserna från dagens morgontidningar. Men då har det hänt igen. Allt är borta. Inte ett enda land på M. Inte en endaste europaparlamentariker finns kvar.

Jag har nämligen som ett hemligt hål i huvudet. Jag läser text i tidningen. Den går in genom ögonen och fortsätter upp till hjärnan. Där lagras ju det som man har lärt sig. På normala (nåja) människor som till exempel Erik
(Martinas make), så stannar inlärd kunskap kvar. Men på mig är det som om kunskapen bara snabbt snuddar vid hjärnan och sen fortsätter vidare ut i bakhuvudet och försvinner ut genom ett hemligt hål på baksidan av huvudet, och så bara rinner Afrikas floder och Obamas sjukvårdsreform ner som en genomskinlig smet nerför ryggen på mig och landar på stolen. Och vad händer med det där? Vad vet jag? Kanske Pimme (hunden) slickar i sig det? Nej föresten. Hur mycket jag är kollar in i Pimmes ögon kan jag inte skönja ett uns spår av intelligens. Han kan ännu mindre om Nordkorea än jag. Men han har giltigt förfall. Han är: 1. Huns och 2. Bara 3 år."

Kan väl tillägga att paret Haag faktiskt vann sin omgång i På spåret, över självaste Markus Birro och Johanna Koljonen, så inte tror jag hon har fullt så dåligt minne... Om det nu inte var den andra hälften som stod för alla svar ;)

Post-jul-status

God mat i mängder, umgås med familj/släkt/vänner, promenad i snöig skog, allmänt slappande och lite Age of Empires - min julhelg har varit precis så lugn och skön som jag skulle kunnat önska! Det är inte utan att jag redan längtar till nästa år ;) Och trots alla julmatsrester så längtar jag efter mer julbord - MUMS!

På jobbet däremot är det allt annat än fridfullt. Överbeläggningar, korridorvård, magsjuka och personalbrist - blä! Och mitt i allt jobbar man mot sockerabstinensen också. Jag har väl haft något att tugga på i princip konstant sedan da'n före doppareda'n och det har satt sina spår. Kanske är tur att vi haft fullt upp på avdelningen, så man inte hunnit känna super-socker-suget hela tiden... Dags för lite socker-detox?


God Jul!

"Ty ett barn är fött, en son är oss given.
Väldet är lagt på hans axler, och detta är hans namn:
Allvis härskare,
Gudomlig hjälte,
Evig fader,
Fredsfurste."
-Jes. 9:6-

Önskar alla er god, stressfri, rolig och varm jul!




Schema

Då är det visst dags att lägga nytt schema. För april-maj tjugohundraelva!! Känns sådär kul att planera maj månad redan nu i december... Huh! Näe, jag skjuter det där framför mig ett tag till. Leva i nuet var ju ledorden :)

Tre timmar kvar nu, en förhoppningsvis snabb rapport till dagsyster och sen ska jag sväva på små juliga snömoln ut härifrån. Jullov i nätterna fyra - ska bli skönt att slippa blå plastförkläden, munskydd och magsjuka ett tag!


Da'n före da'n före...

...doppareda'n. I år har jag verkligen försökt njuta varje minut av adventstiden och lyckats rätt bra. För det är ju faktist tiden innan jul som är mysigast, speciellt för en julnörd som jag ;) Efter julhelgen böjar man se fram emot våren och vill helst kasta ut julsakerna. Typ så. Fast det gäller ju att ha en bra balans, att inte bygga upp för stora förväntningar på julen, då blir man bara besviken. Och just där har jag något som jag jobbar på - att leva i nuet.

I år har jag faktiskt lyckas utökat mitt advents-/julmys, provat lite nytt liksom. Har provat på livet som Amaryllis-ägare, shoppat riktiga julgardiner, tillverkat sånna där kristyränglar man hade när man var liten, gjort egen pepparkaksdeg (note to self: mer mjöl i degen nästa år!) och idag blir det sillinläggning och eventuellt knäckebrödsbak. Kan väl inte vara så att man börjar bli lite... vuxen?

Och tänka sig, första snön stannade faktiskt ända till jul! Nu när jag tänker efter så har jag inte behövt klaga en enda gång i höst/vinter på utebliven snö och kyla - lovely :)

Tacodip

Blanda 200 g Philadelphiaost med ½ kopp crème fraiche och ½ kopp majonäs, bred ut i botten på en pajform. Tillsätt 2 dl god tomatsås (typ tacosås), 1 burk avrunna räkor (eller ca 400 g oskalade räkor), fefferoni, purjolök och avrunna tomater i bitar. Strö över riven ost. Servera med nachos och NJUT!!


Smmmarrigt!


Oldschool julbak

Igår var det dags för det årliga tunnbrödsbaket, oldschool såklart, i bagarstuga. Snön föll i stora flingor medan mörkret sänkte sig utanför, veden sprakade, mjölet yrde och från CD-spelaren berättade Astrid Lindgren julsagor. Det kändes nästan som om man var i en Astrid Lindgren-saga!


Först måste man ta ut ämnen som ska kavlas, sopas, naggas, sopas igen, naggas lite mer och gräddas.


Kavlar fanns det gott om.


Vad finns bakom luckan?


Jo, en "bulle i ugn" såklart :)

Skjuts in i ugn!


Nygräddade tunnbröd med smör och julmust till - det är jul det!


Dagens onödiga vetande

1. Apropå stavas alltså med ett p. Inte två. Och så kan man visst använda den franska varianten à propose också, om man vill vara lite sådär Carl Jan Granqvist-fin-i-kanten.

2. Alla julklappar är inhandlade och det är flera dagar kvar till julafton - hur gick det till? Utom en förstås. Och den är omöjlig. Kanske kan muta in mig hos någon som hittat på nåt bra till dem...

3. Friskvårdssatsningen tio-år-yngre-på-tio-veckor är finito och ja, min fysiska ålder har gått från femtioåring till fyrtioåring - ska man skratta eller gråta? Hur som helst lyckades den snälla och väldigt peppiga kvinnan boka in ett nytt konditionstest åt mig om ytterligare tio veckor (hur gick det till?) så det är bara att lägga ursäkterna på hyllan ett tag till och röra på dö-köttet!

4. Jag vet att jag inte borde gå runt och önska mig en massa saker, det är ju faktiskt inte det julen handlar om. Och jag vill verkligen tro att jag skulle klara en jul utan julklappar (skulle jag helt ärligt det??). Men... om tomten ändå skulle råka läsa det här inlägget så behöver jag faktiskt ett par skoterstövlar som det inte är hål i.

5. Du tomten, jag har ätit jättemycket pepparkakor så jag är faktiskt väldigt väldigt snäll i år... Apropå punkt nummer fyra...

Om söt- och saltsuget

Det jobbigaste med lugna nätter, förutom att tiden kan gå vansinnigt lååångsamt och att man kan bli väääldigt trött, är att man hela tiden är sugen på något. Sötsugen. Saltsugen. Sugen på smörgåstårta. Sugen på varm choklad - vad som helst!

Som nattarbetare (och icke-arbetare också såklart) ska man helst inte äta något över huvud taget under natten, om man vill behålla hälsan och undvika det metabola syndromet. Framför allt har jag hört att man ska undvika att äta mellan klockan två och fyra på natten. Gissa vilken tid på natten man oftast är som mest sugen på mat (troligtvis R/T blodsockernivån, men ändå)...

Guldkantad vardag

Jag har sagt det förr och säger det igen; det är verkligen de små sakerna i vardagen som sätter lite extra guldkant. Häromdagen trillade ett paket ner i brevinkastet - gissa om jag blev glad! Paketet innehöll en julklapp, ett handskrivet brev (jorå, man kan fortfarande skicka handskrivna brev) och Kashmirte!! Jag blev liksom varm ända in i hjärteroten. Så tusen tack T, du förgyllde hela min vecka :)

Det där med handskrivna brev är föresten något jag ska ta efter. Det är ju faktiskt så mycket roligare och personligare att få ett brev i brevinkastet än ett mail. Borde passa perfekt till en anti-teknik-människa som jag!


Om en fläktmotor

Det kom en hantverkarsnubbe hem till mig för några dagar sedan och skulle byta fläktfilter. Kanon, tänkte jag, för antalet gånger det där filtret i spisfläkten rengjorts kan lätt räknas på ena handens fingrar.

Fel av mig.

I skåpet ovanför spisen har jag nämligen inte kryddor som vanligt folk, utan ett stort plåtskåp som tar upp all plats. Där skulle snubben in och byta fläktfilter.

Snubben: Oj, här var det dammigt.
Jag: Eh, oj jaha... (tänker: jasså, kan man öppna det där skåpet)
Snubben: Det är ju bra om man dammsuger här ibland... (tänker antagligen: lata idioter som inte kan öppna ett skåp och plocka ut dammråttorna!)
Jag: Jaha... (tänker: aha, så det finns ett filter där inne)
Snubben dammsuger och byter filter.
Snubben: Ojdå, fläktmotorn är visst trasig. Har ni märkt att ni har dålig eller torr luft på sistonde?
Jag: Näe, jag har inte märkt något??! (tänker: fläktmotor... hade jag en sån också)

Tänk att man kan lära sig något nytt varje dag. Till exempel att det finns en fläktmotor och ett fläktfilter i det stora plåtskåpet. Att man ska hålla rent i plåtskåpet (varför informerar man inte sina hyresgäster om sådant då de flyttar in??). Och att den där fläktmotorn antagligen inte fungerat de senaste fyra åren eftersom varken jag eller J märkt någon skillnad (det skulle ju visst bli dålig och torr luft om den inte fungerade).

Jo, och så fanns det ju ett informationsblad på plåtskåpet som berättade att man bör rengöra spisfläkts-filtret en gång i månaden också. Yeah right!

Så nu väntar jag på att det ska plinga på dörren varje dag jag sover som bäst. För det är ju då de brukar komma, när man är nyvaken, rufsig i håret och har lite lagom kaos i lägenheten.


Bacillskräck

MRSA, VRE, ESBL, magsjuka.... Näe, nu är jag less på bacillusker! Nog borde man få risktillägg när man jobbar inom vården, speciellt nu när det ploppar upp nya baciller titt som tätt. Och stackars alla patienter som måste bakterieodlas både här och där. Blä!

Tre små fynd

I helgen har det knorrat ordentligt i loppis-tarmen och eftersom inte ens ett besök på Myrorna kunde stilla begäret, så blev det en tur till Erikshjälpen också. Om man bortser från allt gammalt smutsigt skräp så kan man verkligen fynda på sånna ställen. Uj uj uj... Ögonen flackar som på en skrämd antiloop och hjärnan går på högvarv; "den skulle man kunna ställa där" eller "lite sprayfärg på den bara" eller "oj, en sån behöver jag väl ändå" eller... Hjälp! Kanske är det tur att jag inte får plats med något mer i mina skåp ;) Det hela slutade i alla fall med att tre udda krukor fick följa med hem. De ska få bli jul-arrangemang senare (har ju upptäckt att Blomsterlandet har hur mycket fint som helst till sånt!) - billigt och bra.

Jag märker föresten att jag drar mer och mer åt den gammeldagsiga-scabby-chic-bondromantiska-blanda-med-loppis-stilen hemma. Kan det bero på att julen närmar sig måntro? Då vill i alla fall jag ha mysigt, ombonat, varmt och hemtrevligt. Inte stramt och stilrent.


Jag trivs bättre här...

...där jag kan ha det lugnt och skönt och lukta på blommorna.


Koi - livsnjutarkatten


Andra december

December är äntligen här och idag öppnar vi lucka nummer två i kalendrarna. Eftersom jag lite nu och då drabbas av väldiga pysselanfall kan det hända att det blir till exempel så här: en julkalender till älsklingen. Den kombineras med dagliga avsnitt av Lassemajas detektivbyrå (julkalendern från tjugohundrasex) - länge leve barndomen!